پدر شدن

پدر شدن واقعاً جذاب و دوست‌داشتنی است. در ماه‌های اولیه پس از تولد نوزاد، پدر و مادر جدید، در شرایط خاصی قرار می‌گیرند و برخلاف گذشته که شاید مرد فقط نان‌ آور خانه بود و خانم خانه وظیفه رسیدگی به امور منزل را داشت، بیش از قبل درگیر زندگی می‌شوند و گاه استرس وارد شده بر مرد آنقدر زیاد است که شاید توان مقابله با آن را نداشته باشد. طبق آمار جدید، حدود ۱۰ درصد از پدران پس از تولد فرزندشان دچار افسردگی می‌شوند!

کاهش احساس پدر شدن
مسئولیت جدید، احساس مسئولیت پدر شدن یکی از عوامل اصلی استرس والدین است. مسئولیت و احساس توانایی در انجام وظایف، در پدر ایجاد استرس می‌کند و گریه مداوم کودک نیز به این استرس دامن می‌زند. اما چاره کار، ایجاد حس مسئولیت در خود از زمان آغاز بارداری خانم است. از همان آغاز بارداری همسرتان، مسئولیت‌های کوچکی را در خانه بر عهده بگیرید؛ مثل شستن ظروف، کمک به همسر در آشپزی و نظافت خانه و … به این ترتیب در زمان تولد کودک به انجام برخی از این کارها عادت کرده‌اید و همسر شما می‌تواند تمام وقت خود را به نگهداری از کودک اختصاص دهد. همچنین، در ماه‌های اولیه می‌توانید از یکی از اقوام خود بخواهید که در کارهای منزل به شما کمک کند.

برای غلبه براسترس پدر شدن
بازی با نوزاد
مراقبت از نوزاد
صحبت با دیگران در مورد استرس
استفاده از تجربیات پدران قدیمی
برنامه‌ریزی قبلی

آیا شما واقعاً برای آنچه که در ۹ ماه آینده می‌خواهید تجربه کنید، آمادگی دارید؟ آیا موقعیت حال حاضر خود را ارزیابی کرده‌اید؟ بهتر است یک چک لیست تهیه و وضعیت حال حاضر خود را بررسی و ارزیابی کنید که آیا واقعاً برای تولد نوزاد و اضافه شدن یک عضو به خانواده خود آماده هستید؟ آیا رژیم غذایی شما مناسب است؟ هم مادر و هم پدر باید مراقب تغذیه خود باشند؛ چه در دوران بارداری و چه پس از تولد نوزاد. این مهم‌ترین تغییری است که در زندگی شما رخ می‌دهد.

رژیم غذایی متعادل
یک رژیم غذایی متعادل در هر سه وعده غذای روزانه، از شما و همسرتان در دوران بارداری و پس از آن محافظت می‌کند. زنان باردار و یا زنانی که قصد باردار شدن دارند، باید روزانه حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات مصرف کنند. سه ماده اصلی برای یک‌ بارداری سالم شامل کلسیم، آهن و اسیدفولیک است. مقادیر زیادی آب و شیر بنوشید. خوردن مرکبات و آب میوه، آجیل، سبزیجات سبز تیره و نان‌های غنی شده و غلات را فراموش نکنید.

مشکلات مالی
تولد نوزاد به معنای یک خرید کلی است. لباس، تهیه وسایل، هزینه بیمارستان و هزاران هزینه دیگر که با تولد نوزاد پدر خانواده موظف است آنها را تأمین کند. به خصوص زمانی که فقط مرد کار می‌کند، این موضوع می‌تواند بسیار استرس‌زا باشد. برای کاهش این تنش حتی قبل از بارداری برای آن برنامه‌ریزی کنید.

مختل شدن خواب و بی‌خوابی‌های شبانه
در چند روز اول تولد نوزاد، دوری از این مشکل تقریباً غیرممکن است. بچه‌ها معمولاً در نیمه‌های شب دو یا سه بار از خواب بیدار می‌شوند و نیاز به شیر و یا تعویض پوشک دارند. این مشکل را می‌توانید با استخدام یک پرستار رفع کنید. اما اگر شرایط مالی شما اجازه نمی‌دهد، می‌توانید ساعت خواب را بین خود و همسرتان تقسیم کنید. مثلاً از ساعت ۲۱ تا ۲ نیمه شب شما از فرزندتان مراقبت کنید و همسرتان در اتاقی جداگانه استراحت کند و ساعت ۲ بامداد تا ۷ صبح شما استراحت کنید و جای خودتان را با همسرتان عوض کنید. به این ترتیب کمتر دچار بی‌خوابی خواهید شد.

فرصت کمتر برای همنشینی با همسر
از آنجا که نوزاد تازه متولد شده نیاز به توجه و مراقبت پدر و مادر دارد، به اندازه قبل نمی‌توانید برای همسر خود وقت بگذارید و با هم باشید؛ چرا که در اکثر مواقع حتی وقتی برای صحبت کردن نخواهد ماند. بهترین کار این است که حداقل هفته‌ای یکبار کودک خو را به یکی از خویشاوندان و یا یک پرستار بسپارید. حتی اگر این زمان سه تا چهار ساعت هم باشد، کافی است یک شام خصوصی برای خود ترتیب دهید و یا با هم به پارک بروید. با سپردن کودک به پرستار، استقلال را نیز به کودک آموزش می‌دهید. از همان بدو تولد، نوزاد را دراتاق جداگانه بخوابانید و از طریق یک مانیتور صوتی یا تصویری او را کنترل کنید. بدین ترتیب می‌توانید با همسر خود ساعات بیشتری را تنها باشید.

ورزش
برای تولد یک نوزاد سالم و البته حمل آن در دوران بارداری، مادر به استقامت، قدرت و انعطاف‌پذیری نیاز دارد و این سه ویژگی را می‌توان با رژیم غذایی سالم و ورزش به دست آورد. اگر عضلات بدن شما قبل از بارداری به خوبی تقویت شده باشد، در دوران بارداری دچار کمردرد نخواهد شد. کمردرد یکی از مشکلات شایع خانم‌ها در دوران بارداری است. ورزش ایروبیک، سطح انرژی و خلق و خو را بهبود می‌بخشد و به شما کمک می‌کند تا زودتر به وزن قبل از بارداری باز گردید. ورزش‌هایی همچون آهسته دویدن، پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری نیز بسیار مناسب هستند. قبل از آغاز هر نوع ورزش جدیدی با پزشک خود مشورت کنید. بارداری آغاز یک سفر طولانی است که این سفر پر از مسئولیت و مراقبت است. برای این سفر، قبل از آغاز آن برنامه‌ریزی کنید.

زندگی در محیط‌های پر خطر
آیا به واسطه شغل‌تان مجبورید دائم در سفر باشید و یا با هواپیما مسافرت کنید و یا دائم با مواد شیمیایی و اشعه‌ها در تماس هستید؟ اگر این‌گونه است بهتر است اصلاً در تصمیم خود برای بچه‌دار شدن تجدیدنظر کنید و قبل از آن حتماً با پزشک مشورت نمایید. این عوامل برای زنان باردار بسیار خطرناک است.

توصیه به پدران خوب
مهربانی و عشق را به کودک و همسرتان نشان دهید.  آنها را تنها نگذارید و در هر شرایطی از خانواده‌تان حمایت کنید.  برای بودن در کنار آنها وقت بگذارید.  در کارهای کودک به همسرتان کمک کنید.  خود الگوی خوب و مناسبی برای آنان باشید.  به فکر سلامت نوزاد‌تان باشید. سیگار را برای سلامت خود و البته کودک‌تان ترک کنید.
از همسرتان غافل نشوید. اکثر زنان پس از بارداری به دلیل تغییرات ناگهانی هورمون‌های بدن دچار اختلالات روحی، روانی می‌شوند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند زنانی که پس از تولد کودک خود از حمایت همسرشان برخوردار هستند، کمتر دچار افسردگی می‌شوند.  در مورد مشکلات احتمالی از تجربه پدران قدیمی، به خصوص پدر خود کمک بگیرید.

ماهنامه کودک سالم

زیبـاشـو دات کام

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − 6 =