خواص بامیه
آیا میدانید که بامیه کالری اندکی دارد و میتواند حس سیری را به بدن القا کند و به این ترتیب مانع افزایش وزن شود؟ علاوه بر آن بامیه فواید دیگری نیز دارد.گیاهی است سبز رنگ و مخروطی شکل که بومی مناطق هند و مصر است ولی امروزه در اغلب جاها کشت میشود. معمولا میوه نارس و سبز آن چیده و استفاده میشود.
طبع سرد و تر داشته و حالت لزج و آبدار آن (شبیه خرفه یا اسفناج) هم که در پخت مشاهده میشود، مبین مزاج آن است.
اندکی طعم شیرین هم معمولا دارد. غذاییت زیادی ندارد از این رو سبزی خوبی برای رژیم های لاغری است چون سیر کننده بوده و کالری زیادی ندارد و مانع افزایش وزن میشود.
مدر است یعنی ادرار را زیاد نموده و بخصوص برای کسانی که دچار مشکلات ادراری هستند یا سوزش ادرار دارند (که در افراد گرم مزاج شایعتر است) مفید است.
لعاب آن برای پوست و مخاط مفید است. میتوان آن را بخارپز و قدری له کرده، روی پوست خشک دارای اگزما و التهاب و جوش در مزاجهای گرم، ضماد کرده و از منافع آن بهرهمند شد.
خوردن آن، برای ترمیم مخاط گوارش و رفع التهاب و زخم و خونریزی (مثلا در بیماری کولیت اولسروز) بسیار مفید است.
پختن و مصرف بامیه با گوشت توصیه شده است و باعث تولید مایع جنسی و تقویت میل جنسی میشود. مصلح آن، ادویهجات گرم میباشند.
مفید برای دیابتیها و بیماران قلبی
فیبر موجود در بامیه نمایه گلایسمی پایینی به آن میدهد، یعنی به سرعت قند خون را بالا نمیبرد. بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش داده و به حفظ قند خون کمک میکند، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت مفید میباشد. موسیلاژ یک نوع فیبرموجود در بامیه می باشد که از طریق متصل شدن با نمکهای صفراوی و اسیدهای چرب، موجب کاهش کلسترول و پروفایل لیپیدی خون میشود و برای بیماران قلبی وهایپرلیپیدمی توصیه میگردد. اثر بامیه درکاهش کلسترول خون، یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است، زیرا مانند داروهای کاهنده کلسترول اثرات جانبی ندارد.
اسید فولیک باعث کاهش هموسیستئین خون میشود. افزایش این ماده از طریق انسداد رگهای خونی، یکی از عوامل خطرساز ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی است. همچنین میتواند در خونسازی موثر باشد. ویتامین C نیز یکی از آنتیاکسیدانهای مهم میباشد که کمبود آن میتواند باعث اختلال در جذب اسید فولیک شود. در مجموع به علت دارا بودن این مواد مغذی و نیز فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماریهای قلبی میشود.
دفع سموم
این سبزی دارای ماده لزجی است که کمک فوقالعادهای به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی میکند.
پیشگیری از یبوست
یکی از عوارض رژیمهای کاهش وزن ابتلا به یبوست میباشد که مصرف بامیه هم مانع یبوست میشود و هم به روند کاهش وزن کمک میکند. بسیاری از متخصصان معتقدند که بیشتر بیماریها از روده آغاز میشوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماریهایی از قبیل: بواسیر و دیورتیکولیت را بشدت کاهش میدهد.
دیورتیکولیت، التهاب دیورتیکولها (کیسههای گرد فتق مانند در دیواره مخاط روده بزرگ) است که در اثر تجمع باکتریها و سایر محرکهای داخل دیورتیکولها ایجاد میشود و باعث درد، نفخ، تهوع، یبوست، اسهال و تب میشود. معمولا برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست، مصرف سبوس گندم توصیه میشود که امکان دارد دیواره روده را حساس کند، ولی موسیلاژ موجود در بامیه این تاثیر را نداشته و خروج مدفوع را آسان میسازد. بامیه به دلیل خاصیت لزج بودن و لغزندگی، یکی از ملینهای بسیار مفید به شمار میآید.
مفید برای فشار خون بالا
مصرف بامیه به جهت داشتن پتاسیم و منیزیم در بیماران مبتلا به فشارخون بالا میتواند اثر کمک کننده داشته باشد. همچنین میتواند برای پیشگیری از فشارخون بالای دوره بارداری (پره اکلامپسی و اکلامپسی) و گرفتگی عضلات طی دوران بارداری مفید باشد.
نکته مهم
برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیمهای هضمیآن، باید آن را خیلی کم بپزید، یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود، ولی اگر خواستید آن را سرخ کنید، از مقدار کمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ کردن آن استفاده کنید.
سایر موارد
کلسیم موجود در بامیه نیز میتواند برای جلوگیری از پوکیاستخوان موثر باشد. فیبرموجود در بامیه بر باکتریهای مفید روده موثر است. استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد مبتلا به بیماریهای کلیه توصیه نمیشود.
دکتر سید مهدی میرغضنفری-متخصص طب سنتی
زیبـاشـو دات کام