برای گوش هایتان
وقتی که بحث مراقبت از بدن به میان میآید، گوشها چندان توجهی را به خود جلب نمیکنند؛ چرا که نه نیازی به مسواک زدن دارند و نه لازم است مثل ناخنها مرتباً تمیز و صاف شوند. تنها چیزی که برای سلامت گوشها لازم است، شست وشوی مرتب آنهاست. وقتی که به حمام میروید، گوشهایتان را با آب و صابون بشویید.
نکاتی راجع به جرم گوش
مجرای گوش برای محافظت از گوش، جرم تولید میکند و این جرم کمکم راهی قسمت ابتدایی گوش شده و در حین شستوشو و حمام کردن شسته میشود. شما میتوانید برای پاکیزگی بیشتر گوشهایتان قسمت ابتدایی آن را با یک پارچه تمیز کنید. یک ضربالمثل قدیمی میگوید: هرگز چیزی کوچک تر از آرنجتان را به سمت گوش خود نبرید.
البته همه ضربالمثلهای قدیمی صحیح نیستند؛ ولی در این مورد کاملاً صحیح است. ممکن است در حین پاک کردن اطراف گوش، به آن آسیب برسانید. توصیه میشود برای تمیز کردن گوش هرگز از گوش پاککن استفاده نکنید؛ زیرا با این کار جرم گوش به عقب رانده میشود. از طرفی، ایجاد حساسیت در مجرای گوش با استفاده از گوش پاککن، میتواند منجر به عفونت مجرای گوش شود. بدیهی است که یک شیء تیز را هم هرگز نباید داخل گوش خود ببرید؛ چون ممکن است موجب خونریزی و آسیبدیدگی جدی گوش شود. اگر فکر میکنید که گوشتان خیلی کثیف است و جرم زیادی دارد، میتوانید از فرد دیگری برای تمیز کردن آن کمک بگیرید.
مراقبت از گوش به هنگام سوراخ کردن آن
بهترین مکان برای سوراخ کردن گوش همان نرمه گوش است. سوراخ کردن گوش از زمانهای بسیار قدیم رایج بوده است؛ ولی با روشهای سنتی. برای تمیز کردن اطراف سوراخ گوش نیز از محلول ضدعفونیکننده مخصوص گوش استفاده کنید. محلول را روی تکه پنبهای بمالید و ناحیه بین گوش و گوشواره را تمیز کنید. چند بار در روز گوشواره را در گوشتان بچرخانید تا به زخم سوراخ گوش نچسبد. گوشواره را تا زمان مشخصی در گوش خود نگاه دارید (حداقل بین چهار تا شش هفته بعد از سوراخ کردن گوش)؛ وگرنه زخم تازه جوش میخورد و سوراخ ناپدید میشود.
اگر یک روز بعد از سوراخ کردن گوشتان قرمزی و تورم یا درد مشاهده کردید، احتمال دارد عفونت کرده باشد و باید به پزشک مراجعه کنید. این عفونت میتواند گستردهتر شود و در صورت عدم معالجه و درمان به بیماری منجر گردد.
چند نکته مخصوص شناگران
گاهی اوقات شنا کردن منجر به ایجاد شرایطی به نام «گوش شناگر» میشود. در این شرایط، لایه بیرونی گوش عفونت میکند. این مسأله با درد و تورم گوش همراه است و وقتی روی میدهد که آب وارد مجرای گوش شود. این حالت میتواند به حساسیت پوست نیز منجر شود و ورود باکتریها به پوست و ایجاد عفونت را آسانتر کند. اگر فکر میکنید که درگیر شرایط «گوش شنوا» شدهاید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. احتمالاً استفاده از قطره گوش میتواند به درمان کمک کند. برای جلوگیری از ایجاد چنین حالتی بهتر است بعد از شنا کردن حتماً گوشهای خود را خشک کنید و آب اضافی درون آن را بیرون بکشید؛ خصوصاً زمانی که ورود آب به مجرای گوشتان را کاملاً حس میکنید. یک قطره الکل در اطراف گوش خود بمالید تا هرگونه رطوبتی را خشک کند.
گرما و سرما
حالا که میدانید چگونه باید از گوشهای خود در آب محافظت کنید، لازم است این نکته را نیز بدانید که باید هنگام قرار گرفتن در نور مستقیم خورشید، یک کلاه بر سر داشته باشید و یا لااقل مقداری کرم ضدآفتاب اطراف گوشهایتان بمالید تا از سوختگی آن جلوگیری شود. در زمستان نیز گوشهایتان را خوب بپوشانید. هوای سرد موجب سرمازدگی گوشها میشود و در صورت وجود عفونت، آن را تشدید میکند. بسیاری از بیماریها مثل بیخوابی، کمخوابی، سردرد، عصبانیت، سرگیجه، کمهوشی، بیهوشی، خروج مایع از گوش و … ممکن است ریشه در گوش انسان داشته باشد که عوامل متعددی مثل سرما آن را تشدید میکند.
گوشدرد در کودکان
بیش از ۷۰ درصد کودکان در دو سال اول زندگیشان به عفونتهای گوش دچار میشوند. از آنجا که گوش با بینی و حلق در ارتباط است، ویروسها و میکروبهایی که ایجاد عفونت میکنند، میتوانند از این راه وارد گوش شوند. در کودکان زیر سه سال که از شیر مادر تغذیه نمیکنند، کودکانی که نقص ایمنی مادرزادی دارند، کودکانی که لوزه سوم آدنوئید دارند، کودکانی که پدر و مادر سیگاری دارند و کودکانی که اوقات زیادی را در مهدکودک سپری میکنند، عفونت گوش شایعتر است. اما علت این مساله چیست و چرا کودکان بیش از بزرگسالان به گوش درد و عفونتهای گوش دچار میشوند؟
در کودکان مجرایی که بینی را به گوش متصل میکند، کوتاهتر است، بنابراین میکروبها راحتتر وارد گوش میشوند. در ضمن، میزان گاماگلوبین (ماده موثر در ایمنسازی بدن) در کودکان کمتر از بزرگسالان است. کودکانی که گروه خونی B و A و یا O دارند، بیش از کودکان دیگر به گوشدرد مبتلا میشوند. گوشدرد کودکان در فصل بهار و زمستان بیشتر بروز میکند. آبریزش بینی و یا وجود خلط با ترشح در ته گلوی کودک، زنگ خطری برای پیدایش گوشدرد است. کودکانی که به آلرژی مبتلا هستند نیز بیشتر دچار این حالت میشوند. در هر صورت، گوشدرد کودکان از هر نوعی که باشد (خفیف یا شدید) باید درمان شود. در استخرها، به هنگام شنا کردن، گاهی اوقات احساس میشود که آب در قسمتی از گوش گیر کرده که علت آن جرم گوش است. در این حالت بهتر است از یک سشوار برای خشک کردن گوش خود استفاده کنید. سشوار را در فاصله ۲۰ سانتیمتری گوش خود بگیرید تا هر رطوبتی در گوشتان برطرف شود. دستکاری کردن گوش باعث عفونت و درد شدید آن خواهد شد.
تحریریه دنیای سلامت
زیبا شــو دات کام
سلام.من حدود ۵ هفته است که گوشم رو سوراخ کردو.چند سال پیش قسمت نرمه گوشم را سوراخ کرده بودم و اصلا مشکلی نداشتم.ولی این با هم قسمت دیگری از نرمه را سوراخ کردم و هم غضروف را.الان حدود ۲-۳ روز است که ترشحات خشکی اطراف این سوراخ های جدید تشکیل میشود.علتش چیست؟آیا عفونت است؟و آیا راهی هست که این ترشحات را کم کند؟با تشکر
[پاسخ]
سلام من یکی دو روز است که گوشم رو باسوزن سوراخ کردم و نخ انداختم میخواستم ببینم کی میتونم گوشواره بندازم و چه کارهایی واسه خوب شدنش انجام بدهم,باتشکر
[پاسخ]
سلام. ممنون .من تازه با این سایت آَشنا شدم سایت خیلی خو بیست .و همچنین شما که در هر زمینه ای اطلاع دارید.و پاسخ میدهید.اگر جسارت نباشد .کاش یه بیوگرافی مختصری رو در سایتتون داشتید.تا بیشتر با شما آشنا میشدیم.ممنون
[پاسخ]
سلام.علت ترشح زیاد گوش چیست؟
[پاسخ]
ملیکا بینا پاسخ در تاريخ ژانویه 31st, 2012 18:27:
سلام.گاهی جنس واکس گوش کمی چسبناکتر از حد طبیعی است و یا مجرای گوش ممکن است کمی باریک باشد .شرایط آب و هوا نیز در تجمع واکس موثر است.به هر صورت این مشکل بیماری نیست و نگرانی ندارد. صرفا از دستکاری گوشها با گوش پاک کن خودداری کنید.اگر گرفتگی هم دارید در صورت شروع احساس گرفتگی در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا در صورتی که حجم آن زیاد نباشد در همان جلسه تخلیه شود. شاد و تندرست باشید
[پاسخ]
سلام خیلی جالب و اموزنده بود لطفا در مورد پارگی پرده گوش و درمان ان هم مطلب بگذارید ممنون و موفق باشید.
[پاسخ]