بررسی سه نوع رژیم متداول مدرن
معمولا افرادی که دچار افزایش وزن هستند مدعیاند که رژیمهای مختلف تغذیهای را امتحان کردهاند، هر کدام هم بینتیجه بوده و از رژیم گرفتن خسته شدهاند. در این مطلب به ۳ رژیم متداولی که افراد دارای اضافه وزن انها را امتحان کردهاند اشاره میکنیم و به اشکالات اساسی هر یک از آنها میپردازیم و در خاتمه درباره رژیم مدرن، صحیح، کارآمد و مهمتر از همه بیخطر میگوئیم.
رژیم دکتر فیل
دکتر فیل مکگرا یکی از روانشناسان بالینی در تگزاس است که روی افراد دارای اضافه وزن تحقیقاتی انجام داده است او میگوید کاهش وزن با تغییر روانی به تدریج به تغییر در عادات تغذیهای منجر خواهد شد. مشکلی که افراد بلافاصله پس از شروع رژیمهای معمولی پیدا میکنند، وسوسه برای خوردن است که یکی از عوامل شکست برای کاهش وزن است. همچنین عقیده دارد که افراد به دلیل ترس نمیتوانند احساسات مربوط به بیشخواری خود را بیان کنند. اگر مردم برای زندگی خود برنامهی منظمی داشته باشند و هفت راهکار موفقیت در رژیم وی را دنبال کنند، شانس بیشتری برای موفقیت در کاهش وزن خواهند داشت. در این رژیم بر تغذیه سالم و داشتن انتظارات واقعی از زندگی نیز تأکید شده است. یکی از مسائل مورد توجه، تعادل در مصرف بعضی از محصولات غذایی رژیم دکتر فیل است. در این رژیم غذایی بر مصرف گروههای غذایی خاصی تأکید نشده و فقط توصیه شده که فرد روش تغذیه صحیح را در کنار تمرینات ورزشی اجرا کند.
اشکالات رژیم دکتر فیل:
یکی از رژیمشناسان دانشگاه بِرکلی کالیفرنیا اظهار داشته که توصیههای دکتر فیل اصلاً ابتکاری نیستند و فقط توصیه عمومی محسوب میشوند. البته این حقیقت که فرد لازم است ۲۴ ساعت شبانه روز و هفت روز هفته قوی باشد وراهکارهای ارائه شده برای تغییر رفتار چندین ساله برای کاهش وزن، نکات مثبتی هستند اما بعضی از راهکارهای کنترل تغذیه و احساسات به نظر راحت میرسند، ولی کنترل آنها بهصورت عملی، فرد را با مشکلات زیادی مواجه میکند.
رژیم بر اساس گروههای خونی
این رژیم با توجه به گروه خونی افراد تنظیم میشود. مثلا هرکس گروه خونی O دارد باید فقط گوشت بخورد و هرکس گروه خونی A دارد باید رژیم گیاهخواری داشته باشد.
اشکالات رژیم بر اساس گروه خونی
این رژیم از نظر علم امروزی، بسیار پیش پا افتاده است چون انسانها ژنتیک و پیچیدگی زیادی دارند وصرفا با گروه خونی نمیتوان رژیم غذایی آنها را تعیین نمود وپیروی از رژیم گروه خونی هیچگاه تنوع ندارد. همچنین وقتی سن افراد بالا میرود شرایط پزشکی خاصی برای آنها ایجاد میشود. بیماریهایی از قبیل دیابت، افزایش فشار خون و بیماریهای قلبی باعث میشوند فردی که گروه خونی O دارد از مصرف زیاد از حد گوشتها اجتناب کرده و مصرف میوهجات و سبزیجات خود را افزایش دهد. با استفاده از این رژیم اگر تغییری در غذاها ایجاد نشود ممکن است برای فرد مشکلات جدی بهوجود آید. مصرف لبنیات در کسانی که عدم تحمل لاکتوز دارند، بدون توجه به گروه خونی، مشکل ایجاد میکند. محدودیت مصرف لبنیات نیز باعث دریافت کم کلسیم و مشکلات ناشی از آن میشود. افرادی که کمبود ویتامین یا کمخونی دارند باید گوشت بیشتری مصرف کنند تا مقدار کافی پروتئین به بدنشان برسد و این مسأله به گروه خونی ارتباطی ندارد. رژیمهای نامتعادل در طولانیمدت فرد را در معرض خطر کمبودهای تغذیهای قرارداده و سلامتی افراد را به مخاطره میاندازد چون در بسیاری از شرایط پزشکی باید رژیمهای خاصی گرفته شده و افراد بهدقت تحت نظر قرار گیرند. کسانی که بیماریهایی از قبیل دیابت، بیماریهای عروق خونی، اختلال در عملکرد کبدی یا بیماریهای کلیوی دارند، نمیتوانند از رژیم گروه خونی استفاده نمایند.
رژیم کانادایی
تب رژیم کانادایی متاسفانه همه جا را گرفته، در حالیکه این روش برای کاهش وزن سریع است وخاص ورزشکارانی بود که برای آماده شدن در رقابتهای کشتی یا بوکس و نظایر آن ناگزیر بودند سریعا وزن کم کنند و خودشان هم میدانستند که این کاهش وزن، به علت غلط بودن متد، موقتی است و وزن از دست رفته دوباره برخواهد گشت و بدن هم نسبت به رژیمهای کاهش وزن بعدی مقاومتر هم خواهد شد. از آنجاییکه این روش مبتنی بر افزایش مصرف پروتئینها و کاهش شدید مصرف کربوهیدراتهاست، نهایتا بعد از یک مدت کوتاه، فرد از این نحوه خوردن خسته شده و تمایل پیدا میکند تا به شیوه قبلی خوردن یعنی مصرف کربوهیدراتها و نشاستهها برگردد و این احتمال هم وجود دارد که میل و ولع به خوردن نشاسته از گذشته هم بیشتر شود. به هر حال، حتی اگر مصرف نشاسته توسط فرد به سابق برگردد، به دلیل به هم خوردن تعادل آنزیمها و هورمونهایی که سوخت و ساز نشاستهها و پروتئینها را تنظیم میکنند، حتی اندک مقدار مصرف نشاسته، باعث افزایش وزن ناگهانی وزن خواهد شد.
نقش ورزش در رژیمهای کاهش وزن
رژیمهای کنونی اصرار دارند از ورزش به عنوان شرط ضروری کاهش وزن، استفاده حداکثری ببرند. اولویت با ورزشهای هوازی است نه غیر هوازی. تازه ورزش نباید اجباری باشد بلکه باید اختیاری باشد. بعضی ورزشها نه تنها وزن را کم نمی کنند بلکه ممکن است باعث افزایش وزن هم بشوند. هیچ کسی منکر این نیست که اگر فردی ورزش مناسبی را با رعایت اصول علمی (مانند گرم کردن پیش از ورزش و…) انجام دهد و ورزش متناسب با فیزیک و فیزیولوژی بدنش انجام دهد، از فواید سلامتی بخش ورزش بهره مند میشود؛ ولی فواید سلامتی بخش الزاما به معنی کاهش وزن نیست. یعنی ممکن است عضله فردی که ورزش انجام میدهد قوی تر شود، تنفسش بهتر شود، اعتماد به نفسش هم بهتر شود، جریان خونش بهتر شود و اتفاقات مفید دیگری هم بیفتد ولی وزن کم نشود که هیچ بلکه بیشتر هم بشود. بعضی از ورزشها مخصوصا ورزشهای بیهوازی عضله میسازند و عضله جدیدا شکل گرفته وزن دارد. این وزن جدیدا شکل گرفته با وزنی که ما با مشقت با کمک کمخوری در رژیمهای کنونی کم میکنیم، سر به سر میشود و بعضا وزن حتی افزایش هم مییاید. رژیمهای مدرن، اجرای ورزش را به صورت دلخواهی آزاد میگذارند تا از نظر روانی اگر فرد ورزش کرد و خسته و خمیر شد، توقعات آنچنانی از رژیم نداشته باشد و با خود بدین شکل کنار بیاید که من این ورزش را به میل شخصی خودم و صرفا برای سلامتی انجام میدهم و حساب سلامتی عمومی را با سلامتی خاص ناشی از کاهش وزنش جدا میکند.
رژیمهای مدرن چه ویژگیهایی دارند که آنها را از بقیه انواع برنامهها متمایز میکند
اگر به برنامههای رژیمی مختلف که در دنیا متداول است نگاه کنید، متوجه میشوید که این برنامهها هرچند وقت یکبار، مقدار غذای برنامه غذایی را کم میکنند؛ طوری که در دفعات چندم، دیگر مراجعه کننده از گرسنگی ملول میشود و یا از خوردن غذاهای خام و آب پز و نظایر آن دلزده میشود. مزیت رژیم تجویز شده مدرن این است که معمولا مقدار غذای رژیم را کم نمی کنیم؛ بلکه معمولا مقدار غذای رژیم را تقریبا ثابت نگه میداریم و بعضا با کمک ویتامینها و گاهی اوقات قرصهای گیاهی و یا دمنوشهای گیاهی سوخت و ساز را افزایش میدهیم. طبیعتا بعضی افراد ممکن است به خاطر شرایط شان نتوانند ویتامین و قرص گیاهی مصرف کنند. اگرچه ظاهر رژیمهای مدرن مشابه است ولی با کمک روشهای علمی، مسیر کاهش وزن را به سرانجام میرسانیم. اساس رژیمهای مدرن، هماهنگی هوشمندانه ساعت مصرف قرصها و ویتامینها و بعضا دمنوشهای گیاهی بر اساس شرایط بدن است. اگرچه ظاهر رژیمها مشابه است ولی نکته ظریف، تشخیص تفاوتهای جزیی بین افراد است که تشخیص آن تنها و تنها به عهده متخصص تغذیه است.
دکتر رضا راست منش؛ دکترای تغذیه و رژیم درمانی
زیبــاشــو دات کام