سلامت و گشاده رویی رابطه دارند!

گشاده رویی

دوستی‌فرهیخته می‌گفت بعضی افراد آنچنان جدی و خشک هستند که گویی هرگز ژن تبسم و گشاده‌رویی در آنها فعال نشده است! برخی هم با فرورفتن در افکار و احساسات منفی و نگران‌کننده خود دچار نوعی فقر شادی هستند….
بعضی‌ها هم با وجود جدی بودن در کارها و با داشتن گرفتاری‌های گوناگون در زندگی خانوادگی و اجتماعی خویش باز هم با چهره‌ای گشاده و رفتاری نیکو با دیگران روبه‌رو می‌شوند و مشکلات هرگز آنها را کم‌تحمل و ناشکیبا نمی‌کند. زندگی ممکن است سخت و پرفراز و نشیب باشد اما این مساله به آن معنا نیست که غیرقابل تحمل و عذاب‌آور است، بلکه در پس پرده این سختی‌ها معانی قابل‌تأمل و عبرت‌آموزی وجود دارد که مشکلات زندگی و فشارهای عاطفی و روانی ما را کاهش دهد و به سلامت جسم و روانمان کمک کند.

از ضرب‌المثل‌های قدیمی است که دل شاداب دارویی درمان‌کننده است اما روح و روان خسته، استخوان‌ها را می‌خشکاند.

به قول حکیم سخن فردوسی:

چو شادی بکاهد بکاهد روان خرد گردد اندر میان ناتوان

اتفاقا یافته‌های علمی امروز هم این سخن حکیم فردوسی را تایید می‌کند که نقصان در شادی و نشاط، نقصان در اندیشه و عمل را به دنبال دارد و خردورزی انسان را دچار مشکل می‌کند.

امام علی(ع)، شادی را موجب گشاد‌گی نفس می‌داند و بنا بر آموزه‌های دینی و اخلاقی‌مان ایجاد سرور و نشاط در قلب بندگان خدا عبادت است. شادی یک هیجان مثبت و جنبه مهمی از آسایش، نشاط و گشاده‌رویی انسان به شمار می‌آید تا جایی که بسیاری از روان‌شناسان، شادی را همان آسایش ذهن می‌دانند.

بدون تردید، انسان در محیط کار و زندگی نیازمند تفریح و شادی است و اگر به گونه‌ای سالم و طبیعی این نیاز خود را تامین نکند، گرفتار شادی‌های مجازی و خطرناک می‌شود. پناه بردن به مواد مخدر، روانگردان‌ها و تفریح‌های ناسالم در واقع تامین غیرطبیعی نیاز فرد به شادی است. گشاده‌رویی و نشاط کوتاه‌ترین فاصله میان دو انسان و نخستین گام برای برقراری یک ارتباط سازنده و مثبت است و می‌تواند مشکل‌گشای بسیاری از مشکلات زندگی خانوادگی و اجتماعی باشد.

آنچه از زندگی و شخصیت پیامبر و امامان بزرگوار ما علیه‌السلام برمی‌آید نیز تجلی زیباترین و باشکوه‌ترین رفتارهای نیکو و گشاده‌رویی با دیگران، حتی با دشمنان است! آیا هرگز به این فکر کرده‌اید که شاید دچار فقر نشاط باشید؟ به این سخن فردوسی، خوب فکر کنید:
سرت سبز باد و دلت شادمان تنت پاک و دور از بد بدگمان

نگاه جامعه‌شناس  دکترسیدحسن علم‌الهد ایی   دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد

زیبـــا شــو دات کام

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + 11 =