سلامت و گشاده رویی رابطه دارند!
دوستیفرهیخته میگفت بعضی افراد آنچنان جدی و خشک هستند که گویی هرگز ژن تبسم و گشادهرویی در آنها فعال نشده است! برخی هم با فرورفتن در افکار و احساسات منفی و نگرانکننده خود دچار نوعی فقر شادی هستند….
بعضیها هم با وجود جدی بودن در کارها و با داشتن گرفتاریهای گوناگون در زندگی خانوادگی و اجتماعی خویش باز هم با چهرهای گشاده و رفتاری نیکو با دیگران روبهرو میشوند و مشکلات هرگز آنها را کمتحمل و ناشکیبا نمیکند. زندگی ممکن است سخت و پرفراز و نشیب باشد اما این مساله به آن معنا نیست که غیرقابل تحمل و عذابآور است، بلکه در پس پرده این سختیها معانی قابلتأمل و عبرتآموزی وجود دارد که مشکلات زندگی و فشارهای عاطفی و روانی ما را کاهش دهد و به سلامت جسم و روانمان کمک کند.
از ضربالمثلهای قدیمی است که دل شاداب دارویی درمانکننده است اما روح و روان خسته، استخوانها را میخشکاند.
به قول حکیم سخن فردوسی:
چو شادی بکاهد بکاهد روان خرد گردد اندر میان ناتوان
اتفاقا یافتههای علمی امروز هم این سخن حکیم فردوسی را تایید میکند که نقصان در شادی و نشاط، نقصان در اندیشه و عمل را به دنبال دارد و خردورزی انسان را دچار مشکل میکند.
امام علی(ع)، شادی را موجب گشادگی نفس میداند و بنا بر آموزههای دینی و اخلاقیمان ایجاد سرور و نشاط در قلب بندگان خدا عبادت است. شادی یک هیجان مثبت و جنبه مهمی از آسایش، نشاط و گشادهرویی انسان به شمار میآید تا جایی که بسیاری از روانشناسان، شادی را همان آسایش ذهن میدانند.
بدون تردید، انسان در محیط کار و زندگی نیازمند تفریح و شادی است و اگر به گونهای سالم و طبیعی این نیاز خود را تامین نکند، گرفتار شادیهای مجازی و خطرناک میشود. پناه بردن به مواد مخدر، روانگردانها و تفریحهای ناسالم در واقع تامین غیرطبیعی نیاز فرد به شادی است. گشادهرویی و نشاط کوتاهترین فاصله میان دو انسان و نخستین گام برای برقراری یک ارتباط سازنده و مثبت است و میتواند مشکلگشای بسیاری از مشکلات زندگی خانوادگی و اجتماعی باشد.
آنچه از زندگی و شخصیت پیامبر و امامان بزرگوار ما علیهالسلام برمیآید نیز تجلی زیباترین و باشکوهترین رفتارهای نیکو و گشادهرویی با دیگران، حتی با دشمنان است! آیا هرگز به این فکر کردهاید که شاید دچار فقر نشاط باشید؟ به این سخن فردوسی، خوب فکر کنید:
سرت سبز باد و دلت شادمان تنت پاک و دور از بد بدگمان
نگاه جامعهشناس دکترسیدحسن علمالهد ایی دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد
زیبـــا شــو دات کام