ارتباط آکنه با غذای شما

قطعا غذاهایی که موجب آکنه می‌شوند و غذاهایی که از ایجاد آکنه پیشگیری می‌کنند، وجود ندارند؛ ولی برخی از غذاها آکنه را تشدید می‌کنند و برخی از غذاها، آکنه را بهبود می‌بخشند. اگر چه پاکسازی و ضدعفونی کردن و دیگر جنبه‌های مراقبت از پوست برای داشتن پوستی سالم و بدون لک بسیار مفید و موثر است.

غذاهای چرب و آکنه
از گذشته‌های دور تا به حال همیشه مردم بر این باور بوده‌اند که خوردن غذاهای چرب باعث بروز آکنه می‌شوند. اما واقعیت این است که مواد غذایی چرب باعث این مسئله نمی‌شود، بلکه زیاده‌روی در خوردن غذاهای چرب و مقدار زیاد چربی غذاها در این مسئله تاثیر می‌گذارد. سلول‌های بدن انسان از گروهی از اسیدهای چرب به نام (امگا۶) و یا امگا ۶ استفاده می‌کنند تا هورمون‌هایی را که التهاب و ورم به وجود می‌آورند، بسازند. همچنین سلول‌ها با استفاده از یک گروه از اسیدهای چرب به نام امگا۳ و یا امگا ۳، هورمون‌هایی را تولید می‌کنند که جلوی التهاب بیش از حد را می‌گیرد. هر دو نوع از این اسیدها، اسیدهای چرب ضروری هستند که در رژیم غذایی روزانه فرد وجود دارند؛ ولی مشکل اینجاست که مقدار مصرف امگا ۶ در رژیم‌های غذایی بیش از امگا ۳ است. اسیدهای امگا۳ به مقدار فراوان در روغن ذرت و روغن سویا وجود دارند. مثلا فردی که در شمال آمریکا زندگی می‌کند، باید بداند که تقریبا در تمام غذاهای فرآوری شده‌اش، روغن ذرت و یا سویا وجود دارد. اسیدهای چرب امگا۳به مقدار فراوان در دانه کتان و روغن بذر کتان، ماهی‌ها، آجیل‌ها و دانه‌ها وجود دارد. به جز مردمان بخش‌هایی از شمال اروپا، تقریبا اکثر مردم به اندازه کافی امگا۳ نمی‌خورند. هیچ راه مستقیمی از معده به سمت جوش‌ها وجود ندارد که غذاهای چرب را به آنها برساند. در واقع چربی پوست از غدد پوست ساخته می‌شود و این به مقدار اسیدهای چرب امگا۳و۶ در رژیم غذایی فرد بستگی دارد و تقریبا تمام کسانی که دارای آکنه هستند، بیش از حد امگا۶ مصرف می‌کنند.

راه‌حل این مشکل کاهش غذاهای چرب در رژیم غذایی است. مارگارین، چیپس سرخ شده در روغن ذرت و یا روغن سویا، اغلب آب‌نبات‌ها و دسرهای حاوی روغن مایع و روغن سویا موجب چرب شدن پوست می‌شوند.  پنیر، کره، روغن زیتون، روغن ماهی و روغن نارگیل علاوه بر روشن‌سازی پوست، موجب تمیز شدن پوست نیز‌ می‌شوند. فقط سعی کنید آنها را در حد تعادل مصرف کنید. این چربی‌ها اگر چه به پوست آسیب نمی‌رسانند، ولی کالری بیش از حد آنها به چربی‌های شکمی تبدیل می‌شود.

شکلات
همه می‌دانیم که خوردن شکلات در افراد مستعد آکنه، ایجاد جوش می‌کند؛ ولی باید بدانید که چربی موجود در شکلات، دلیل سوزش و خارش پوست نیست، بلکه ماده شیمیایی به نام «تئوبرومین» است. پوست در اثر استرس جوش می‌زند و تئوبرومین ماده شیمیایی به نام «آدنوزین» را که مسئول کنترل گیرنده‌های استرس در پوست است، بلوکه می‌کند. حتی اگر با وسواس پوست خود را کاملا تمیز نگه‌دارید، باز هم- نئوبرومین کار خود را انجام می‌دهد. شکلات سیاه به نسبت شکلات شیری دارای تئوبرومین بیشتری است. کبد شما حدود ۱۰ درصد از کافئین را به تئوبرومین تبدیل می‌کند. اگر شکلات موجب تحریک و عود آکنه شود، سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار، همچون قهوه و نوشابه نیز موجب تحریک پوست و عود آکنه می‌شوند.

سویا
وقتی که صحبت از سویا می‌شود، معمولا یک غذای فوق‌العاده و مفید در نظر ما شکل می‌گیرد؛ ولی توجه داشته باشید در فرهنگ‌هایی که سویا را به صورت روزانه مصرف می‌کنند، معمولا آن را به شکل طبیعی خود (لوبیا شکل) می‌خورند و به ندرت مقدار مصرف آنها از ۱۴ گرم بیشتر است. بدن می‌تواند تنها مقدار کمی از استروژن مثل Genistein و Daidzein را از سویا جذب کند. در خوردن سویا باید اعتدال داشت. ۱۴ گرم سویا به طور روزانه سلامت پوست را نه تنها تهدید نمی‌کند، بلکه تامین هم می‌کند. فیتواستروژن معمولا پوست مردان را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، اما زنانی که دارای آکنه هستند باید در خوردن سویا دقت کنند؛ به ویژه در نیمه دوم دوره قاعدگی نباید بیش از مقدار مجاز سویا بخورند.

آب پنیر
محصول جانبی پنیر مایعی است که از تهیه پنیر باقی می‌ماند. آب پنیر منبع بسیار خوبی از پروتئین است و می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تحریک کند؛ اما این تحریک گاه آنقدر زیاد است که باعث آکنه می‌شود. آب پنیر، حساسیت پوست را به انسولین افزایش می‌دهد و باعث می‌شود فولیکول‌ها در فضای تنگ‌تری رشد کنند و تولید سبوم( نوعی چربی است که توسط غدد چربی موجود در پوست ترشح می‌شوند)‌ در پوست افزایش یابد. حساسیت پوست موجب تشکیل دانه‌های سر سیاه و سرسفید شده و خواص آب پنیر به تشکیل جوش کمک می‌کند. اگر دچار آکنه هستید، از خوردن آب پنیر و محصولات لبنی بپرهیزید و کافی میکس‌های فوری، مکمل‌ها و نوشیدنی‌‌های ورزشی را به طور کامل فراموش کنید.

سبزی‌ها

دانشمندان به شگفتی‌های زیادی در مورد ارتباط سبزیجات و آکنه پی برده‌اند. پژوهشگران نروژی بر این باورند که خوردن سبزیجات خام بیش از دوری از چربی‌ها از پوست در برابر آکنه محافظت می‌کند. نوجوانان نروژی که سبزی و سالاد کمتری می‌خورند، دچار آکنه بیشتری هستند. از سوی دیگر پژوهشگران هلندی دریافتند که اگر هویج پخته، گوجه‌فرنگی، روغن زیتون و کره و مارگارین با یکدیگر خورده شوند، تولید سبوم را افزایش می‌دهند و پوست چرب‌تر خواهد شد. سالاد بخورید، ولی همزمان گوجه و هویج پخته را با یکدیگر نخورید.

دلایل دیگر بروز آکنه
آکنه می‌تواند در اثر تغییرات هورمونی به وجود آید؛ به ویژه آنهایی که مربوط به تستوسترون هستند. میلیون‌ها نفر از زنان به بیماری شناخته شده‌ای به نام PCOS یا سندرم پلی‌کیستیک مبتلا هستند. اگر چه ممکن است همراه با این بیماری درون تخمدان کیست تشکیل شود و یا هیچ کیستی هیچ‌گاه به وجود نیاید، ولی افزایش تولید تستوسترون در تخمدان‌ها قطعی است. تستوسترون حساسیت پوست را به مواد شیمیایی و استرس‌زا بیشتر می‌کند که به نوبه خود موجب افزایش تولید چربی پوست می‌گردد. تزریق تستوسترون در مردان، گاهی اوقات نه تنها موجب بروز آکنه پوست می‌شود، بلکه بیماری خطرناکی به نام «آکنه فولمینانس» را به همراه دارد که حتی مفاصل را نیز درگیر می‌کند و البته در هر دو مورد راز کنترل آکنه، کاهش تستوسترون است. معمولا در مردان با قطع مصرف استروئیدها و تستوسترون و در زنان با تغییر رژیم غذایی و مصرف غذاهای کم کالری و درمان سندرم تخمدان، آکنه نیز درمان می‌شود.
آکنه می‌تواند ناشی از تغییرات ناگهانی دما به وجود آید: روزاسه نوعی از آکنه است که ناشی از تغییرات ناگهانی دماست. هنگامی که پوست سرد می‌شود، رگ‌های خونی گشاد می‌شوند و خون بیشتری در آن جریان می‌یابد؛ به همین دلیل در هوای سرد، گونه‌ها و بینی قرمز می‌شوند و در این حالت اگر به سرعت در معرض گرما قرار بگیرید، در پوست شما آکنه به وجود می‌آید! بنابراین اگر پوست شما در اثر سرما سرد شد، از گرم کردن سریع آن خودداری کنید و یا قبل از اینکه از خانه خارج شوید، صورت خود را کاملا بپوشانید. از خوردن نوشیدنی‌های گرم و غذاهای ادویه‌دار، به خصوص فلفل خودداری کنید که عروق خونی را تحت تاثیر قرار می‌دهند. همچنین هرگز پوست خود را با یخ مالش ندهید.
آکنه می‌تواند ناشی از تحریک‌های خارجی پوست باشد؛ مثلا استفاده از لیف حمام و … برای حذف سلول‌های مرده پوست که به نوبه خود موجب مسدود شدن منافذ سبوم می‌شوند. شست‌وشوی بیش از حد جوش‌های پوستی نیز می‌تواند ایجاد آکنه کند. هنگام استرس جسمانی و یا عاطفی، هورمون‌های مغز تحریک می‌شوند و غده آدرنال را به تولید آدرنالین تحریک می‌کنند و پوست نیز موجب آزادسازی هیستامین می‌شود. هیستامین همان ماده شیمیایی است که در حمله آلرژن‌ها، از بدن آزاد شده و موجب قرمزی و تحریک پوست می‌شود و ایجاد جوش می‌کند.
گاهی آکنه ناشی از ابتلا به عفونت‌های قارچی است. این عفونت‌ها، سیستم ایمنی بدن را حساس می‌کنند و سیستم ایمنی بدن به این موضوع واکنش نشان داده، به پوست شانه و قفسه سینه حمله می‌کند و موجب پسوریازیس و یا آکنه می‌شود. باکتری‌های آکنه نیز در شکل‌گیری این جوش‌ها نقش دارند. آنها صرفا به دلیل سیستم ایمنی در پوست ایجاد می‌شوند. این نوع آکنه‌ها معمولا با استفاده از استروئیدها و در مدت قابل توجهی درمان می‌گردند.
آکنه می‌تواند ناشی از مصرف سیگار و یا نوشیدن الکل باشد. پژوهشگران چینی معتقدند که به طور خاص نوجوانان چینی بعد از تعطیلات آخر هفته بیشتر به آکنه مبتلا می‌شوند، زیرا در این روزها مصرف سیگار و الکل آنها افزایش می‌یابد.  آکنه می‌تواند ناشی از مشکلات معده باشد باکتری هلیکو باکترپیلوری، یکی از علل زخم معده و آکنه است. با درمان عفونت معده معمولا آکنه‌ها نیز از بین می‌روند. اگر آب نوشیدنی شما آب شیر است، بیشتر در معرض ابتلا به این باکتری قرار دارید. بعضی مواقع نیز آکنه در نتیجه مصرف آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی ایجاد می‌شود. گاهی اوقات پزشکان برای درمان آکنه، آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی تجویز می‌کنند و جالب اینجاست که این آنتی‌بیوتیک‌ها، نه تنها درمان نمی‌کنند، بلکه اوضاع را بدتر می‌کنند.
روده بزرگ محلی امن برای همزیستی باکتری‌هایی مانند لاکتو با سیلوس است. این باکتری‌ها موجب پاکسازی و شفافیت پوست و مانع از کاهش مواد شیمیایی ضد التهاب می‌شوند. آنتی‌بیوتیک‌های تجویزی برای از بین بردن باکتری‌های آکنه، باکتری‌های مفید روده را از بین می‌برند و التهاب پوست را هم‌زمان افزایش می‌دهند و همین موضوع باعث افزایش احتمال ابتلا به آکنه پوستی می‌شود. در نهایت موضوع مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که از دست زدن به نقطه جوش‌ها و شست‌وشوی بیش از حد پوست و استفاده از داروها بدون تجویز پزشک خودداری ورزید و در صورتی که آکنه بعد از مدت کوتاهی خود به خود برطرف نشد، با پزشک مشورت کنید.

ماهنامه دنیای سلامت

زیبــا شــو دات کام

مطالب مرتبط

۱۴ دیدگاه‌

  1. ارزو گفت:

    با سلام و خسته نباشید.
    چطور میشه جلوی طاسی رو گرفت تا بحال خیلی دارو استفاده کرده ام ولی فقط ریزشش قطع شده هیچ رویشی نداره.محلولهایی میخوام برام معرفی کنید که پیازه های مو رو تقویت کنه و رویش کنه تا موهام پرپشت بشه.لطفا راهنماییم کنید متشکرم

    [پاسخ]

  2. ارزو گفت:

    سلام خوبید؟ من ۲۸ سالمه دو سه ساله که صورتم جوشهای بزرگی میزنه که مجبور میشم با کرم پودر یا پنکک پنهونشون کنم برم سرکارم.البته هیچ دهنه و چرکی ندارن فقط التهاب میکنن و سرخ میشن که حتی از فاصله های دور هم مشخصه.خیلی دکتر رفتم ولی نتیجه نگرفته ام .کرم آکنالن و تریتینوئین استفاده میکنم خوب میشن ولی دوباره درمیان.تازه جای فرورفتگی بعضی هاش هم میمونه .خواهش میکنم بهم راهکار یا دارو معرفی کنید تا از شر اینا راحت بشم.ممنونم

    [پاسخ]

  3. hebados گفت:

    سلام بعد از ازدواجم جوشهای بدی که بیشتر شبیه جوشهای کیستیه..آزمایش هم که دادم فقط به مقدار کمی تستسترونم بالا بود .کمکم کنید حس بدیه ….

    [پاسخ]

  4. پرویز تنها گفت:

    جوش های من خیلی زیاد شده از چی پمادی استفاده کنم

    [پاسخ]

  5. حامی گفت:

    من از زالو استفاده کردم تو یک جلسه بیستا زالو زنده زنده رو صورتم وول می خوردند تا یک ساعت از صورتم خون میومد جاش رو صورتم نموند اما اصلاً فایده ای نداشت حجامت کردم انواع ماسکها رو گذاشتم الوئه ورا زدم میکرودرم کردم قرصهای مختلف خوردم البته اکوتان نخوردم چون نباید تا شش ماه بعد از مصرفش باردار می شدم ترسیدم اما هیچکدوم فایده ای نداشت چون علت جوشهام هورمونی بود به خاطر بالا بودن هورمون تستوسترون
    متاسفانه وقتی میری دکتر پوست اصلاً نمیگن برید آزمایش شاید کیست داری تیروئیدت مشکل داره کبدت عیب کرده همینجوری یه عالمه قرص و ماسک و کرم میدن خداتومن پول بالاشون میدی هیچی به هیچی

    [پاسخ]

  6. رخساره گفت:

    راستی به سارا خانمم باید گفت گلاب باعث تیرگی پوست نمیشه بلکه آب نارنج باعث تیرگی پوست میشودالبته استفاده مکرر آن.میتونی رو پوست دستت امتحان کنی. بجای آب نارنج از آب لیمو ی تازه استفاده کن فقط به مقدار کم

    [پاسخ]

  7. رخساره گفت:

    من بیش از چهار بار در عرض دو سال میکرو درم کردم برا جوش های سرسیاه بسیار موثر بود ولی در انتخاب پزشکش دقت کن بعضی ها اینکارو عمیق انجام میدن که تا چند وقت لک ونازکی پوست همراته

    [پاسخ]

  8. سارا گفت:

    سلام
    یه سوال داشتم من جدیدا شبا قبل خواب چندقطره گلاب و اب نارنج روی صورتم میزنم خوبه ولی حس میکنم وقتی میزنم پوستم تیره میشه یعنی ممکنه پوستم بعد یه مدت تیره بشه یااین فقط واسه بعد استفاده از گلابه؟؟؟؟؟
    راستی جوشای سطح صورتم صاف شدن اما جوشای زیرپوستی دارم برا درمانشون چیکارکنم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    مرسسسسسسسسسسسی

    [پاسخ]

  9. sogand گفت:

    با عرض سلام.من پوست چربی دارم وبا خوردن غذاهای چرب بیشتر میشه وپوست من همیشه جوش میزنه ووقتی که استرس دارم هم بیشتر میشه از کرم الو ورا ،ابلیمو،و…استفاده کردم اما خوب نشده میخوام بدونم چیکار کنم؟؟باتشکر

    [پاسخ]

    رخساره پاسخ در تاريخ اکتبر 16th, 2012 20:47:

    چربیه پوستت باید توسط دارو وصابون کنترل شه وگرنه در زیاد شدن جوشات تاثیر داره .استرس رو کنار بذار و۳۰ دقیقه از ساعات روز رو به استراحت وماساژپوست وماسک اختصاص بده.چیپس فلفل گوجه روغن جامد کمتر سس کمتر مصرف کن.از صابون روغن شترمرغ مخصوص پوستهای چرب وضدآفتاب استفاده کن از مصرف صابونهای اسانس دار بپرهیز

    [پاسخ]

  10. najime گفت:

    salam azizam
    zalo faiede nadare alaki tars va vahshate az ye mojod vahshat nak ra be jon nakhar.
    mitoni az pane shoyandeie gheire sabonie medilan estefade koni. man natije didam. ejaze nade arayesh kheili vaght roye postet bemone. az maske abe limo va ard berenj ya maske abe limo va khakshire riz shodde estefade kon misozone vali kheili khobe.

    [پاسخ]

  11. سونیا گفت:

    سلام
    خسته نباشید
    من حدود دو ساله که صورتم بدجوری جوش میزنه و خیلی دکتر پوست رفتم ولی نتیجه خیلی خوبی نگرفتم و مقطعی خوب شده و دوباره جوشام بدتر شده
    بیشتر وقتی فشار عصبی بهم وارد میشه جوشام تشدید میشه
    بهم پیشنهاد دادن از زالو درمانی استفاده کنم تا زالو چرک صورتمو از بین ببره ولی کمی میترسم که اینم مفید نباشه و یا اینکه جای نیش زالو رو صورتم بمونه و بدتر بشه میشه لطفا” در مورد زالو درمانی اطلاعاتی بهم بدید؟
    ممنون

    [پاسخ]

    رخساره پاسخ در تاريخ اکتبر 16th, 2012 20:38:

    زالو درمانی بسیار موثره ولی بعد از چند مدت دوباره جوش ها بروز میکنند باید پزشک علت دقیق جوش زدنتو مشخص کنه وهمراه زالو در مانی قرص هم مصرف کنی باتجویز پزشک.جای حجامت روی بدن نمیمونه این تجربه من هستش.ولی زالو در مانی رو هم از دوستان شنیدم که جاش نمیمونه

    [پاسخ]

  12. الهام گفت:

    با سلاموخسته نباشید
    ملیکاجان مایع داخل قرص ویتامین E روی پوست ایاتاثیری داره اخه می گن اگه مایع داخلشو روپوست بمالی باعث شفاف شدن پوست می شه?

    [پاسخ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 2 =